Medikal maske, cerrahi maske, prosedür maskesi, tıbbi maske ya da yüz maskesi, ağızdaki ve burundaki sıvı damlacıkları tarafından bulaşması muhtemel bakterileri önlemek amacıyla kullanılır.
Sıklıkla sağlık profesyonelleri tarafından kullanılan medikal maske, pandemi dolayısıyla tüm Türkiye ve dünyada kullanımı yaygın bir hâl almıştır.
Cerrahi maskeler olmadan, bulaşıcı hastalıkların solunum damlacıklarıyla bulaşma olasılığı daha yüksektir. Özellikle son yıllarda ciddi anlamda önem kazanan maskeleri kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Maskenin markası ya da malzemesi fark ediyor mu? Bütün cevaplar burada.
Medikal maskelerin çoğu, tela kumaştan imal edilir. Bu kumaşın iç kısmına yerleştirilen polipropilen malzeme mikropların, virüslerin ve bakterilerin içeri sızmasını engeller.
Maskelerin çevre dostu olması ve geri dönüştürülebilir olması ise önemsenmesi gereken bir diğer konudur.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu açıklamalarda, COVID-19 salgınından korunmak için 3 katlı tela kumaştan yapılmış maske kullanımı önerilmiştir.
Tek kullanımlık maske, ameliyat esnasında ve genellikle sağlık çalışanları tarafından kullanılan maskelere verilen addır.
Bunlara ek olarak solunum yolu hastalıkları olan ya da benzer türde hastalıkları olduğundan şüphelenilen kişilerin de kullanması gerekmektedir.
Grip, tüberküloz, COVID-19 gibi hastalıklardan korunmak ve şayet virüs taşıyıcısıysa başkalarına bulaştırmamak için de yoğun olarak kullanılmaktadır.